Fish, Japanese Authentics, My Message, Recipe, Rice, Sushi
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Welcome 2015 | A Happy New Year

Welcome 2015.

One of the best roses from the Ohta (Tokyo) wholesale flower market.

We are fortunate to get some year-end leftover roses every year since our nephew trades in the international & domestic rose market.

I hope the photographs are as real as I do see it….They are just one of kind !!!

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DSC_0008新年明けましておめでとうございます。

2015年のスタート。心機一転。一日一日を大切に過ごしていけたらと思っています。

我家の甥っ子が太田花市場に努めている関係から毎年、年暮れには日本一と言われている薔薇の花が我家には飾られます。平塚で作られいる薔薇らしいです。写真ではなかなか本物の美しさが見受けられないと思いますが、少しでもお届けできたらと思っています。

また、今年からブログは頑張って英日で書いていこうと思っています。英語で書きたいこと、日本語で書きたい事、必ずしも一致はしませんがあくまでも気が向くままにブログをしていきたいと思っています。

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The most simplest and most healthiest item has joined our food table.

Sayu(Hot Water)

Using an iron teapot to boil water, constant intake of Sayu (hot water).  As I’ve searched the internet, I’ve come across an interesting site ’12 Unexpected benefits of drinking hot water’, it’s worth checking it out. I think Sayu in general works to detox the body.

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『白湯』は我家の常備品になりました。

主人の体調から『体を温める料理』をもっぱら実践中。その中でも一番手頃で簡単にできることは冷たいものを体に取り入れないこと。もっとも前々から体を冷やすものは取り入れてはいなかったのですが、、まずは『白湯』。息子が買ったくれた南部鉄瓶でもっぱら常備食(飲み物)となりました。

『白湯』は以下の効能も促してくれるみたいです。

○ 毒素や老廃物を押し流してくれる

○ 血行が良くなり代謝が上がる

○ 余分な水分を排出してくれる

○ ダイエット効果がある

○ 便秘が改善する

○ 肌荒れが改善する

○ 冷え症が改善する

○ 寝起きが良くなる

○ むくみがとれる

Saba (Mackerel) Sushi

It’s New Years but this year I have veered away from cooking a typical traditional New Years cuisine. However since ‘Saba Sushi’ is one of my husbands favorite food I have made just a few dishes to feel the festive which Saba Sushi is one amongst few.

Saba (Mackerel) needs careful treatment eaten raw. A parasite called ‘Anisakis‘ rarely but unexpectedly resides within the meat regardless of the freshness. Most Sushi chefs recommend the mackerel to be frozen before used for Saba Sushi.

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DSC_0019今年のお正月の御節料理は少し休憩して、、

簡単はものだけを作りました。

『鯖鮨』は主人の大好物の一つで毎年『金華鯖』で作るのですが今年は海が荒れているせいか、島根のブランド鯖をお寿司屋さん用に調達して来たお魚屋さんから分けてもらいました。ちょっと身が薄いのですが美味しそうです。

『鯖鮨』はアニサキス菌が怖いのでしめ鯖にしてから一度冷凍して使っています。胃に食付かれるのは勘弁ですからね。笑い事じゃすまないです。

そして、秋から大切に冷凍してあった『丹波の栗』を使って『栗おこわ』。中華用蒸し器で蒸し上げています。

Kuri Okowa (Sticky Rice with Chestnuts)

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Kuri Okowa (Sticky Rice with Chestnuts)


For the chestnuts:

  • 20~30 Chestnuts
  • Peeled, sprinkled with sugar and then frozen

For the rice:

  • 3 cups of mochi-gome (sticky or glutinous rice)
  • Soaked overnight in water
  • 1 cup of water x twice
  • 50cc of sake with 1 teaspoon salt
  1. Drain the sticky rice while boiling plenty of water.
  2. Spread the sticky rice and chestnuts in a cooking cloth, leaving a hollow hole in the middle,
  3. Steam the rice and chestnuts for 20minutes in a steamer over high heat.
  4. Open the steamer and turn the rice/chestnuts upside-down gently using a spatula and without trying to break the chestnuts, sprinkling 1 cup of water evenly across the rice.
  5. Steam the rice and chestnuts for another 10 minutes over high heat and repeating the process 4 (sprinkling 1 cup of water). Taste the rice until the rice becomes very soft. NOTE : Sticky rice will turn slightly firm when it gets cold
  6. Add 50cc of sake with 1 teaspoon salt to add a finished gloss to the rice and chestnuts, boiling it for another 5 minutes to dissipate the alcohol.

For the chestnuts:

  • 皮をむいた栗 : 20~30個(砂糖をまぶして冷蔵庫で1晩凍らせます)

For the rice:

  • もち米 3カップ(研いでから半日以上水に浸しておきます)
  • 刺し水 2カップ(1カップ×2回)
  • 酒 50cc
  • 塩 小さじ1

【栗】
鬼皮、渋皮を剥いた栗は、砂糖をまぶして袋に入れ冷凍庫で1晩おいてから使います。

①もち米はザルに上げて、鍋にお湯(たっぷり)を沸かす間に水気を切っておきます。
②蒸籠の上に蒸し布巾を広げ、もち米を入れて中央を凹ませておきます。
③②の上に凍ったままの栗をのせたら蒸し布巾の四隅をかけて蓋をし、蒸気の上がった鍋の上にのせて強火で20分蒸します。
④蒸籠を一旦火から下してもち米の上下をへらで反します。この時、蒸し布巾を持ち上げるように使って栗が崩れないようにやさしく反して下さい。
⑤上下が反ったら1カップの水を全体に回しかけます(打ち水)
⑥鍋のお湯の量を確認してから、再び蒸籠を火にかけ20分蒸します。
⑦④~⑥(もち米の上下を返す→打ち水→10分蒸す)をもう一度行います。
⑧ボールに酒、塩を入れてよく混ぜ合わせた中に、⑦を入れて全体を良く混ぜ合わせて味を付けます。
⑨⑧を蒸籠に戻して再び火にかけ、5分程蒸したら出来上がり(お酒のアルコール分も飛んでおこわが艶よく仕上がります。)

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