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Stollen | シュトーレン

I’ve managed to bake my annual (supposed to be Chirstmas) ‘Stollen’, really late. I mean really late but hey….I made it by New Years; and thanks to my dear friends who await for my Stollen even past the season.

My friends often ask me whether I’m back baking on a regular basis. Yes and no. I’m not baking like a ‘baking freak’ hindered by unexpected commitments  but I hope to be.

Stollen uses a lot of dry fruits – aging the raisins, sultanas, currants, cranberry, apricots, figs, orange and lemon all soaked in rum and brandy for over a year before using.

It’s way past festivity time but I hope you enjoy at least the photos.

去年のクリスマスに間に合わず、、お正月間際に作った『シュトーレン』。

毎年数人の方が待ちわている季節のお菓子で今年はいろいろな事があった為、とてもクリスマスには間に合わずでした。でも、この為に熟成させていたフルーツ。レーズン、サルタナ、カレンツ、クランベリー、アプリコット、フィグ、オレンジやレモン。濃厚なラム酒やブランデーに一年間漬け込み出番を待ったいました。

今年はバター不足でちょっとこまりましたが何とか発酵バターを入手することが出来、『シュトーレン』が嫌いな方もこの『シュトーレン』の概念を変えましたと御礼の言葉を頂いきました(自画自賛、、ですネ)。

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