Cakes/Sweets, Confectionery, Dessert, Fruit, Recipe
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Apple Crumble Squares | アップル・クランブル・スクエア

Here is something ‘simple’ but nice to have in your cake/cookie jar. The apples come abundant during the winter time and having lived in Ireland during a child, apples tend definitely one of my favorite fruits for baking.

The Bramley Apples came in handy when in Ireland, so did the Granny Smith when in Los Angeles, no two come available here in Japan so I use the Kogyku/Jonathan (紅玉)which is the closest I can get.

The sweetness can vary to each tongue and individuals. I like the natural  sweetness in any ingredients I use, which to me means….less use of sugar and slow cooking of fruit and vegetables – i.e. a more or less healthy, more or less a fattening dessert?

林檎の季節に最適で簡単なケーキです。

上下にグランブル生地を利用して林檎から出る酸味で構成する『林檎のクランブル・スクエア』。アイルランドに住んでいた頃はブラムリーアップル(クッキングアップル)。ロサンゼルとに住んでいた頃はグラニースミス アップル。日本ではやはり紅玉(ジョナサンアップル)が程よい酸味があって美味しいのではないでしょうか?

それでも、もっと酸味が好きという方はレモン汁を多めに足すといいですよ。

小さいスクエアに切って、クッキー・ケーキジャーに入っているとコーヒータイムに最適なスィーツですよ〜。

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Apple Crumble Squares

Recipe – 20cm x 20cm square pan

For the Apple Filling –

  • 3 thinly sliced apples (Kogyoku)
  • 1 tablespoon fresh lemon juice
  • 50g Flour
  • Sprinkle of brown sugar
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • 1/4 teaspoon ground allspice
  • Pour lilikoi butter (passionfruit butter)

Lilikoi Butter-

    • 375ml ilikoi juice, passion fruit
    • 75g sugar
    • 4 medium eggs

115 butter

To make : Melt butter over medium heat. Mix the eggs, sugar and juice in a bowl, while stirring and slowly adding the mix to melted butter and bring to a full rolling boil over medium heat. Cook 10-15 minutes to desired consistency.

For the Crust –

  • 375g flour
  • 100g sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon cinnamon
  • 200g unsalted butter, cut into small pieces
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon vanilla extract

For the Apple Crumb Bars:

  1. Preheat the oven to 180C/375F. Underline a 20cm x 20cm square pan with greasing paper.
  2. Slice the apples in a thin wedge, place the apples in a large bowl and cover with lemon juice. Mix together flour, sugar, salt, cinnamon, nutmeg and allspice and mix to combine with the apples, setting it aside.

For the Dough:

  1. Whisk together the flour, sugar, baking powder, salt and cinnamon. Cut the butter in small cubes and blend the butter into the dry ingredients with you hand or pastry blender.
  2. Mix the egg and vanilla, then adding it to the flour/butter mixture combining it with you fingers or pastry blender.
  3. The dough should be wed but crumbly.
  4. Pat down half of the dough evenly into the prepared pan.
  5. Place the apple mixture over the bottom crust, and evenly align the apples pouring lilikoi butter over the apple filling. Cover the top with remaining dough over the apple / lilikoi butter layer and press gently to secure.
  6. Bake for approx. 60minutes, or until the top is golden brown. Cool completely on a wire rack before cutting into squares.

Apple Crumble Squares アップル・クランブル・スクエア

林檎 –

  • 林檎(紅玉)・・・・・ 3個
  • レモン汁・・・・・・・大匙1杯
  • 薄力粉・・・・・・・・50g
  • ブラウンシュガー・・・適宜
  • 塩・・・・・・・・・・小匙1/4
  • ミックススパイス・・・小匙1/4
  • ナツメグ・・・・・・・小匙1/4
  • シナモンパウダー・・・小匙1/4
  • リリコイバター(パッションフルーツバタ−)・適宜(なくても良い)

生地 –

  • 薄力粉・・・・・・・・375g
  • 砂糖・・・・・・・・・100g
  • ベーキングパウダー・・小匙1
  • 塩・・・・・・・・・・小匙1/4
  • シナモンパウダー・・・小匙1/4
  • バター・・・・・・・・200g (無塩)
  • 卵・・・・・・・・・・1個
  • バニラエッセンス・・・小匙1/2
  1. 別のボウルに小麦粉、砂糖、塩、シナモン、ナツメグ、オールスパイスを混ぜ合わせ、それを林檎に混ぜ合わせる。
  2. 林檎は薄いいちょう切りにした後、レモン汁を加えておきます。
  3. オーブンを180℃/375Fに予熱しておきます。20cm x 20cmの正方形の型にクッキングペーパーを敷いておきます。
  4. 小麦粉、砂糖、ベーキングパウダー、塩、シナモンを混ぜ合わせ、冷やしたバターをキュブ状にカットし、手やペストリーブレンダーで粉に混ぜ合わせていきます。
  5. 別のボウルに卵とバニラを混ぜ合わせ、④に混ぜていきます。生地はポロポロ(湿っている程度)まで混ぜ、生地の半分を型に入れ、手の平で軽くおしていきます。
  6. リンゴをその上に綺麗に並べ、リリコイバターをお好みの甘さにかけていきます。
  7. リンゴ/とリリコイバターの上に残りの生地をのせ、生地を軽く固定していきます。
  8. 表面がキツネ色になるまで約60分程度焼きます。完全に冷めてから正方形に切ってください。

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