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Party Pizzettes | ピゼット

Here are my ‘party pizzettes’……

petite size pizzas, the dough thin and bread-like, above all fun to make and makes perfect gifts for wine parties. The topping could be anything of your choice but my selections are seasonal and for the occasion.

If it would be a wine/cocktail party, the toppings could be more on the salty side than sweet. If perhaps for a younger or children gathering, I would tend to go for the more sweeter selections for both the sauce and topping.

Whatever it is, variety is nice to have so people can pick on their own choice and tongue.

ワインの集まりに作った『ピゼット』。ピザより小さく、つまんでもあまりお腹がいっぱいにならない程度のもの。トッピングはコレ!と言ったものではなく、好みにトッピングを使うといいです。まずはベースとなるソースをきめてるとそのソースに合うトッピングをのせればいいのがピザ方程式。個人的には『じっくり低温で炒めた玉葱』がとっても好きで少し塩気を多くしておくのがポイント。茶色い玉葱は自然にねっとりと絡みが良くなり他の具材やチーズとも相性がとっても良い。

夕飯の残りのカレーやホワイトクリームシチューなど、、水分を飛ばし冷凍保存しておくとこの時にソースとして大活躍しますよ!

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Pizzette

Dough Recipe (Makes 23)

  • 400g Flour
  • 100g Fine whole-wheat flour
  • 5g Dry yeast
  • 10g Sugar
  • 10g Skim milk powder
  • 340g Water
  • 40g Butter

Toppings with Base Sauce – Gobo pâté

  • Black Olives + Shredded Cheese
  • Black Olives + Sardines + Shredded Cheese
  • Sautée various type of Mushrooms + Shredded Cheese

Toppings with Base Sauce – Sautéed Onions

  • Base Sauce – very well sautéed salted brown onions. Sautee the onions for at least 30minutes in low heat, without burning the onions and flavor with salt and pepper to serve as a base sauce.
  • Grilled aubergine + petite tomatoes + cheddar cheese
  • Grilled zuccini + petite tomatoes + cheddar cheese
  • Grilled bell peppers + petite tomatoes + cheddar cheese
  • Black Olives + Rock balsamic salt + cheddar cheese

Toppings with Base Sauce – Curry

  • Base Sauce – Using leftover curry from dinner, place over low heat and let the water evaporate until it becomes a thick sauce-like mixture.
  • I like to use, chickpeas, beans or potatoes for toppings on a curry sauce.
  1. The process is similar to making bread.
  2. Mix the flour + whole-wheat flour + sugar + skim milk powder in a bowl.
  3. Add warm water to the dry yeast and let it ferment under warm water for about 20minutes (before use).
  4. Add the dry yeast and water and mix (I use a bread kneader) for 5 minutes and then add the soft butter and knead for another 5 minutes.
  5. [ 1st Proof ] 1 hour @ 28C / 82F + punch + 30 minutes @ 28C / 82F
  6. [ Shaping ] Cut the dough @ 40g
  7. [ Shaping ] With a roller, shape the dough to a round pizza shape 15cm diameter.
  8. [ Shaping ] Spoon on the sauce, sprinkle with your desired toppings on the pizzette, leaving 2cm of the outer rim empty.
  9. [ 2nd Proof ] 1 hour 30 minutes @ 30C / 86F
  10. [ Baking] Brush olive oil around the outer rim and bake at 250C/480F for about 5~7minutes.

Pizzette

Dough Recipe (Makes 23)

  • 強力粉‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥400g
  • 全粒粉‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥100g
  • ドライイースト‥‥‥‥‥‥5g
  • 砂糖‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥10g
  • スキンミルク‥‥‥‥‥‥10g
  • 水‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥340g
  • バター‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥40g

ごぼうパテのトッピング

  • ブラックオリーブ + シュレッドチーズ
  • ブラックオリーブ + サーディンズ + シュレッドチーズ
  • 色々なキノコのソテー+ シュレッドチーズ

オニオン・ソテーのトッピング

  • ベースのソースとなるオニオン ソテーはじっくりと弱火で飴色になるまで炒めてください。多少塩こしょうをしてソースとしての役割を作っておきます。
  • 茄子のソテー + プチトマト + チェダーチーズ (季節の野菜、例えばウドとかも美味しい)
  • ズッキーニのソテー + プチトマト + チェダーチーズ
  • ローストパプリカ + プチトマト + チェダーチーズ
  • ブラックオリーブ + バルサミックロックソルト + チェダーチーズ

 

カレーソースのトッピング

  • ベースのソースとなるカレーは水分をとばし、もったりとしたソースにしておきます。
  • トッピングは多々お好みで。ひよこ豆とか芋類が合うかと思います。
  1. 生地の作り方はパンの作り方です。
  2. 強力粉、全粒粉、砂糖、スキンミルクをボウルに混ぜ合わせておきます。
  3. ドライイーストは20分位前に温かい水で溶かし、湯煎で事前発酵をさせておきます。
  4. ドライイーストと水を②に加え、パンニーダーで5分捏ねます。
  5. バターは事前に柔らかくこしとをとり、④に混ぜ合わせ5分捏ねます。
  6. 【第1次発酵】1時間@28℃/82F + パンチ + 30分@28℃/82F
  7. 【分割】40gに分割します。
  8. 【成形】15cmの円形にのばします。ベースにソースを引き、具材をのせ、外側には2cmほどの余白を取っておいてください。
  9. 【第2次発酵】1時間30分@30℃/86F
  10. 【焼成】外側の余白にオリーブオイルをはけで塗り、250℃に熱したオーブンで5〜7分焼きます。

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