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4 Scone lovers….Lemon Kinkan Scone | レモン金柑スコーン

Having spent my childhood in Ireland with a strong English culture, I just love making scones and have so many scone recipes which I’ve tried but found most to be floury and dry (including my English scone recipe from home economic school days) as according to my husband’s critiques. Since he is not a lover of shortbread or biscuits, I can understand why. He often express that it’s like eating ‘sand’ when too floury and dry.

Thus…

I developed an ‘original scone recipe made out of natural yeast’ which has been our house recipe. Since I’m using yeast (natural yeast) it is more like a bread scone rather a true scone to me.

But….

This scone made from an original recipe which comes from one of my reader’s link site (pastry affairs)

I found this new recipe to be soft and moisty, more moisty than the Starbucks scones and unlike my original (yeast) scone recipe, this can be made in a snap and will probably take any type of fruit – dry or fresh. This scone includes a petite orange called ‘kinkan’ which I have cooked in syrup and preserved as a compote.

So for some readers who may be interested in my  ‘original scone recipe made out of natural yeast’ I will blog it tomorrow for reference.

気に入ったスコーンのレシピはなかなかなく、いつも天然酵母(イースト)スコーンを作っていました。粉っぽいスコーンやクッキーをあまり好まない主人。粉を食べているみたいだ、、といろいろなレシピと試してみたけれど落ち着いたのは長時間発酵をさせる『天然酵母スコーン』でした。我家の定番スコーンはどちらかと言うと、パンっぽいスコーンで天然酵母の後始末にはとっても便利ですがもっと簡単に素早くできるスコーンはないかぁ〜?といつも試していた中、、読者の一人のレシピを試してみました。とっても柔らかく生地のしっとり感がとってもいいスコーンです。今回は『金柑のスロップ漬け』を使っていますが、フレッシュなフルーツでもドライでもどちらでも美味しく焼けるスコーンじゃないかなぁ? また別のフルーツでも試してみますがレシピブック入りするレシピです。

明日は参考に『天然酵母(イースト)スコーン』をアップしておきますね。 生地の違いがよくわかると思います。

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Lemon Kinkan Scone Recipe –

  • 250 g cake flour
  • (2 tablespoons granulated sugar) optional
  • 1 tablespoon baking powder
  • Zest from 2 lemons (about 2 tablespoons)
  • Pinch of salt
  • 115 grams butter, cold and cubed
  • 120 ml heavy whipping cream
  • 1 large egg
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 115 g fresh or dry cranberries or small syrup soaked orange (kinkan)
  • Sprinkle of chocolate chips
  1. Heat Preheat oven to 350F/180C.
  2. Combine the flour, sugar, baking powder, lemon zest, and salt. Using a food processor, blend the butter until mixture resembles a coarse sand. Remove the mixture from the food processor, stirring in the kinkan.
  3. In a separate bowl whisk together the heavy cream, egg, and vanilla extract until well blended. Blend until it comes together as a dough.
  4. On a lightly floured surface, place the dough and form into a circle, flattening the top until dough is roughly an inch thick. With a knife dipped into flour, cut dough into 8 pie-shaped pieces and transfer to a baking sheet. Glaze the top with egg liquid.
  5. Bake for 20 minutes, or until scones are lightly browned.

Lemon Kinkan Scone Recipe | レモン金柑スコーン

【ドライ系】

  • 薄力粉・・・・・・・・・250g
  • ベーキングパウダー・・・大匙1
  • 三温糖・・・・・・・・・大匙2 (甘さは好みで調整)
  • バター・・・・・・・・・115g

【液体系】

  • 卵・・・・・・・・・・・大1個
  • バニラエッセンス・・・・小匙1
  • 生クリーム・・・・・・・120ml
  • レモンのすり卸した皮・・大2個分
  • 金柑スロップ付け・・・・115g(好みで量は調整) *ドライフルーツ、クランベリー、ブルーベリーでも代用できます。
  • チョコレートチップ・・・一つかみ(甘さは好みで調整)
  • オーブンを180℃/350Fに予熱しておく。
  • ドライ系、液体系の材料をそれぞれのボウルに混ぜておく。
  • ドライ系はフードプロセッサーに入れて、バターと一緒に攪拌する。細かい砂の様になったら別のボウルに取り出し、液体を混ぜ合わせる。この時、練らない様に注意する。
  • 粉がある程度混ざったら、レモンのする下ろした皮、金柑を入れて押す様に混ぜていく。
  • 粉をふった台の上に生地のせて、形にしていきます。円形の形にして8等分します。
  • 溶き卵を塗り、180℃のオーブンで20分ほど焼きます。

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