Cakes/Sweets, Confectionery, Recipe
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Lemon Meringue Pound Cake | レモンメランゲ・パウンドケーキ

Many things in life are not to be determined by the appearance or first impression.

Well, this pound cake looked deceiving as when I first tested this recipe. It came from a relatively famous pâtissier so I had my hopes all high until it came out from the oven. Oh..it’s not so pretty as I thought. I visualized the the meringue to look white fluffy and soft cloud-like (like a pavlova) but no where close, but I have an innate love of lemon so ah! well….I left it until it cooled down and deep inside regretting my efforts to make two mixture ingredients to combine the cake.

But..when I sliced the cake…

WOW..it is so soft and moist….

WOW…the scent of lemon.

It’s dimension looks very interesting – a blend of a pound cake mixture and meringue cake mixture.

A nice surprise.

This is definitely a recipe to archive and will come great as a small gift to ‘cake lover’ friends.

どうなるかわからなかかったレシピ。

パウンドケーキとメランゲを一緒に焼くケーキ、、どうなるんだろう?

そこそこのパティシエのレシピだから是非作ってみようと思いながらも二つの生地を作らないといけないケーキ。ちょっと面倒くさいなぁ〜とテストする理由が強くない限り失敗も頭をよぎるので躊躇することが多々あります。

そんな訳で思い腰を持ち上げて、最近マンネリしているケーキレシピの開発と『活』を入れて焼きました。オーブンから出てくると、、えぇ〜雲の様なメランゲの柔らかいトッピングかと思いきやえぇ〜なんだか不思議なケーキに焼き上がっているのではないでしょうか?どちらかというとマーブルケーキの様な感じだなぁ〜と、ガックリ。

ま、冷ましてからじゃないと何もできないので、、、一日熟成も含め常温で放置。

切ってみると、、

あれ、あれ、あれ。

側面がまずユニーク。

いつも作るパウンドケーキより遥かに柔らかい。

そして何よりもレモンの香りがふわぁ〜んとします。

オリジナルレシピはカボスを使っているけれど今の時期カボスは手に入らなかったのでレモンで代用。

食べて見ると、、『激ウマ』です。

『超激ウマ』でレシピは殿堂入りしました。

御礼に薔薇を一輪。

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Lemon (Kabosu) Meringue Pound Cake Recipe –  

Makes 3 small pound cake (Tins Size : W5cm x L14cm x H6cm)

  • 170g Eggs
  • 113g Granulated Sugar
  • 14g Honey
  • 5 Zest of Lemon or Kabosu
  • 15g Lemon Juice or Kabosu Juice
  • 141g Unsalted Butter (melted under boiling water)

Combine sieve.

  • 76g Cake Flour
  • 57g Almond Powder
  • 57g Powdered sugar
  • 9g Baking Powder
  • 5g Salt
  • 100g Egg Whites
  • 79g Granulated Sugar

Combine sieve.

  • 8g Cake Flour
  • 79g Almond Powder
  • 39g Powdered sugar
  • 1/3 Zest of Lemon or Kabosu
  1. Line the baking tin with parchment paper. Preheat the oven to 160C/320F.
  2. In a large bowl, whisk the egg, granulated sugar, honey using a mixer under 40C (warm water) until the mixture becomes thick and whitish. Add the zest of lemon.
  3. Add the lemon juice, slowly adding flour ingredients, lastly the warm melted butter (approx. 60C).
  4. Pour the 1/3 of the mixture into the baking tin and keep it refrigerated until the next step, meringue is done.
  5. Whisk the egg white, granulated sugar until it becomes a stiff meringue.
  6. Add the dry ingredients to the meringue, until well blended, adding the zest of lemon last.
  7. Fill the decorating bag with meringue and decorate the top of the refrigerated pound cake mixture with meringue (meandering S move).
  8. Bake the cake at 160C~150C/320F~300F for approx. 50minutes; until the merengue is slightly light brown color.

Lemon Meringue Pound Cake Recipe –

パウンド型 高さ6cm×底辺5cm×長さ14cm 3本分

 

【パウンド生地の材料】

  • 全卵・・・・・・・170g
  • グラニュー糖・・・113g
  • はちみつ・・・・・14g
  • カボスかレモンの皮(すりおろし)・・・5個分
  • カボスかレモンの果汁・・・・・・・・・15g
  • 溶かしバター (60℃) ・・・141g

<粉>

  • 薄力粉・・・・・・・・・76g
  • アーモンドパウダー・・・57g
  • 粉糖・・・・・・・・・・57g
  • ベーキングパウダー・・・9g
  • 塩・・・・・・・・・・・・5g

【メレンゲの材料】

  • 卵白・・・・・・・100g
  • グラニュー糖・・・79g

<粉>

  • 薄力粉・・・・・・・・・8g
  • アーモンドパウダー・・・79g
  • 粉糖・・・・・・・・・・39g
  • カボスかレモンの皮(すりおろしたもの)・・・1/3個分

【準備】
パウンド型に型紙を敷いておく。オーブンを160℃に温めておく。

【パウンド生地の作り方】

(1) ボウルに全卵、グラニュー糖、はちみつ、カボスの皮を入れ、湯煎にあてながらホイッパーで混ぜ、40℃まで温める。
(2) 湯煎から下ろし、白くとろみがつくまで泡立てる。
(3) カボスの果汁を加えて混ぜる。
(4) 合わせてふるった粉類を少しずつ加えながら、ホイッパーで混ぜる。
(5) 60℃に温めた溶かしバターを少しずつ加えて、混ぜ合わせる。
(6) パウンド型1つにつき200g流し入れて、冷蔵庫で冷やす。
※メレンゲを絞りやすくするため

【メレンゲの作り方】

(1) 卵白、グラニュー糖をボウルに入れ、しっかりとツノが立つくらいまでミキサーで硬めに泡立てる。
(2) 合わせてふるったBを少しずつ加えながら混ぜる。
(3) 混ぜ終わったら、カボスの皮を入れ、立てた泡をつぶさないように、ゴムベラでさっくりと合わせる。

出来上がったメレンゲをパウンド型1つにつき100g、サントノーレ型口金をセットした絞り袋に入れ、先に冷蔵庫で冷やしておいたパウンド生地の上に絞り、粉糖を上から2回ふるう。

【焼成】
160℃に温めたオーブンを、150℃まで下げて、50分程度焼成する。

★焼きあがりの目安
メレンゲ生地の隙間から見えるパウンドケーキの生地がしっかりきつね色になるまで焼く。

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