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Lemon Syruped Beet Cake | ビーツケーキ

The RED beet color is sort of addictive to me….

I’ve been trying to get the color to remain in a cake but with no luck….

Combined with my pound cake recipe, it feels a tad ‘healthy to eat’ a veggie cake without feeling too guilty.

ビーツの赤色に魅了されています。

焼きお菓子やケーキに残したくて、パウンドケーキのレシピに織り込んでみました。

オーブンに入る前の姿はとっても綺麗な『藤』色。

出てくるときは姿をかえています、がっくし。

でも、ベジィケーキは罪悪感は少量、ちょっぴりヘルシーにおもえます。(笑)

 

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Orange or Lemon Syruped Beet Cake

Ingredients (Makes 6 Cubic Cakes or 20cm Loaf Tin)

  • 70g superfine sugar
  • 275g~300g (Detroit dark red beets)
  • 113g butter
  • 160g cake flour
  • 1 1/4 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoons baking soda
  • 1 teaspoons mixed spice
  • 1/2 cup chopped dried ginger
  • 2 eggs
  • 1 large orange or 1 large lemon
  • 1 tablespoon sugar
  • Hint of brandy to add flavor
  1. Lightly butter an 8-inch cake pan (20cm) and line the base with a round of baking parchment. Heat the oven to 350 F/180C.
  2. Cook the beets, whole and unpeeled, in boiling unsalted water. Depending on their size, they will be tender within 30 to 40 minutes. Young ones may take slightly less. Drain them, let them cool under running water, then peel them, slice off their stem and root, and process in a blender or food processor until a coarse purée.
  3. Leave the eggs, butter in room temperature.
  4. Using an electric beater, beat the butter and sugar until fluffy, white and creamy. Add the eggs evenly into the mixture, lastly the puree beets.
  5. Sift together the flour, mixed spice, baking powder and baking soda.
  6. Now, switching to spatula fold 1/3 each of the dry flour ingredients, lift the mixture from the bottom, mix well as if you are writing a number ‘eight’. Add the dry ginger last.
  7. Transfer quickly to the prepared cake pan and put in the oven, decreasing the heat immediately to 325 degrees F. Bake for about 40 minutes.
  8. Making the syrup – In a small pan, bring to boil the orange juice (or lemon juice), sugar and brandy.
  9. Once the cake comes out from the oven, pour the syrup evenly from the top, set aside to cook inside the tin. Remove the cake from the tin when completely cool.

Orange or Lemon Syruped Beet Cake Recipe | オレンジかレモントッピングのビーツケーキレシピ

  • ビーツ・・・・・・・・・ 275g – 300g (中位)
  • バター・・・・・・・・・ 113g
  • グラニュー糖・・・・・・・70g
  • 薄力粉・・・・・・・・・・160g
  • ベーキングパウダー・・・・小匙1 + 1/4
  • ベーキングソーダ・・・・・小匙1
  • ミックススパイス・・・・・小匙1
  • ドライジンジャー・・・・・1/2カップ
  • 卵・・・・・・・・・・・・2個

(シロップ)

  • 砂糖・・・・・・・・・ 大匙1
  • オレンジかレモン汁・・・1個分
  • ブランデーかコニャック・適量
  1. 直径20cmのケーキの型の底面にベーキングシートを貼ります。オーブンは180℃に予熱。
  2. ビートを綺麗に洗い、皮付き(葉付き)で30〜40分水煮をします。竹串で中まですっと通れば出来上がりです。塩水に浸し、皮をむきフードプロセッサーでピュレ状にします。その時、葉の部分もブレンドしてしまいます。
  3. 卵とバターは室温に戻しておきます。
  4. 小麦粉、ベーキングパウダー、ベーキングソーダ、ミックススパイスを一緒にふるいにかけます。
  5. 大きめのミキシングボウルにバターと砂糖をいれ、ハンドミキサーで白くフワフワになるまでミキシングします。卵を分離しないように少量ずついれます。ビーツのピュレをいれます。
  6. スパチュラに変え、粉素材を1/3ずつ混ぜ合わせていきます。その時、底から持ち上げ、八の字を描くようにミキシングをしていきます。60回程度、ミキシングをして滑らかな生地になったら、ドライジンジャーを足していきます。
  7. 180℃のオーブンで約40分〜60分、私はやや低温の160〜170℃で様子を見ながら焼きました。竹串を入れて中が焼けているかどうか確認します。
  8. (シロップ)砂糖、レモンかオレンジの絞り汁、ブランデーを鍋にいれ、一煮立ちさせます。
  9. オーブンからでてきたらすぐにシロップを上からかけ、型からは完全に冷まし、ケーキクーラーの上でしっかり冷ました後に型から取り出します。

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