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Happy Holidays….Stollen | シュトーレン

Every year for Christmas, when I used to live in Ireland; our family would prepare a Christmas Cake or a Christmas Pudding at least a month before in Xmas wrapped in brown paper for the 25th to come. These customs remain strong in my childhood memories and although Christmas is not the same spent in Ireland nor Los Angeles; Xmas still remains to be a special day of the year.

My Xmas baking has changed to a ‘Stollen’ which seem to be a more common confectionery in Japan – Tokyo. I am not even sure whether I’ve seen an authentic heavy packed Christmas Cake in Japan at all….maybe some day at my own kitchen.

Have a nice Christmas…what is left of it…..💓

子供の頃、アイルランドに住んでいた時、一ヶ月前にはフルーツがぎっしり詰まったとっても重いクリスマスケーキとクリスマスプディング(蒸すタイプ)を毎年作るのが一つの行事でした。アーモンドアイシング(マージパン)というものをケーキ全体に覆い、ケーキを約一ヶ月熟成させたものでした。プディングは蒸し器で何時間も蒸しながら、、出来ばえはあまり評判がよろしくない手間。懐かし子供の頃の思い出です。

日本ではクリスマスケーキやプディングはおそらくイギリスの文化で日本ではあまり知られていない、、どちらかという『シュトーレン』の方が手軽に手に入るクリスマスの焼き菓子みたいですね。

そんな訳で今年も『シュトーレン』を作り、お世話になった人への贈り物として使わせて頂いています。

市販の物とはまったく味が違う!

シュトーレンはあまり好きじゃないけどこのシュトーレンだけは大好き!とお褒めの言葉を頂くと、、いゃ〜といいながら褒められると人は頑張る物ですね〜。私にはそのお言葉が一番うれしいクリスマスプレゼントです。

シュトーレンの工程作業をアップ。よいクリスマスDAYをお過ごしください 💓

Here are some of ‘Stollen’ making scenes….

‘Stollens’ wrapped to go…

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They are iced with vanilla sugar and powdered sugar before it get’s wrapped.

DSC_0058Setting it aside for the fermented butter coating to solidify.

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DSC_0057This is how it looks before it goes in the oven for 60 minutes in low temperature. Since my oven only takes 4 at a time, gosh….it took me practically 5 hours to bake all my batch.

DSC_0043The outer skin and inner fruit filling.

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