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Dim Sum – Radish Cake | 点心 – 大根餅

A continuation of my ‘dim sum’ series…

‘Radish’ shredded into a rice cake. It’s like a sticky rice cake but full of radish which is an ideal vegetarian dim sum. It’s quite easy to make and can be kept frozen so comes in handy as a dim sum player.

大根餅。冷凍ができるのでとっても便利な点心。

美味しい大根が手に入る冬の時期はたっぷりと入った『大根餅』を作っておくとお鍋の箸置き、、たくさん食べるものではないのでちょっと喜ばれます。

 

Dim Sum – Radish Cake | 点心 – 大根餅

 

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Before it goes into the steamer

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Steamed for about 40 minutes

スクリーンショット 2016-01-08 21.32.48

 


Dim Sum – Radish Cake | 点心大根餅

30cm x 18cm Dish

  • 300g rice flour
  • 75g wheat starch
  • 800g shredded radish
  • 20g dried shrimp
  • 20g dried scallops
  • 100g Chinese sausage (Omit if not available, do not use any other replacement like normal sausage. It will taste totally different)
  • 1 dried shitake
  • 1 fresh leak

 

  1. Soak the dried shrimp, shitake mushroom and scallops in warm water (approx 30cc) and chop it to small pieces. Dice the Chinese sausage into small pieces as well.
  2. Shred the radish and boil the radish, set aside to cool down. Do not throw away the radish boiled water.
  3. Mix in the rice flour and wheat starch, adding 300cc of radish water and extract of water used for 1.
  4. Mix all the ingredients and adjust the taste with salt (Teaspoon 1+1/4), sugar (Teaspoon 1/2), pepper (Teaspoon 1/4)
  5. Using a square tin, line the tin with plastic wrap enabling it for easy removal after steaming. Steam for 40 minutes, making sure not to burn your steaming pan.
  6. The radish cake will start to look transparent when cooked. Remove the radish cake from the tin and let it cool and refrigerate or freeze.
  7. Cut into 1.5cm thickness using a wet knife when semi-frozen. Lining the frying pan with oil (sesame), heat the radish cake both sides until crispy and brown.
  8. Serve with Sweet Bean Paste/Tiánmiànjiàng.

 

 

大根餅

耐熱容器外径で30cm×18cm

【生地】

  • 上新粉・・・・・・・・300g
  • 浮粉・・・・・・・・・80g
  • 大根・・・・・・・・・800g
  • 干海老・・・・・・・・20g
  • 干貝柱・・・・・・・・20g
  • 干肉・・・・・・・・・100g (もしくは中華ソーセージ、1本。無ければ入れなくても良いですが、日本のソーセージは味が全く違うので入れないで下さい。)
  • 干椎茸・・・・・・・・1個
  • ねぎ・・・・・・・・・1本

 

【作り方】

  1. 干海老、干椎茸、干貝柱はそれぞれ30cc水に戻し、みじん切りにする。戻し汁は捨てない様に。ねぎ中華ソーセージもみじん切りにする。
  2. 大根は細切りにして茹でておきます。茹で汁は捨てない様に。冷めたら水がでなくなるまでしっかりと絞る。
  3. 上新粉と浮粉を混ぜ、(1) (2)の茹汁、300ccを加えて練る。
  4. 全部の具材を混ぜ合わせ、塩胡椒で味を整える。(塩 小匙1+1/4 、砂糖 小匙1/2 、白胡椒 小匙1/4 )

 

  1. 深めのタッパーにラップを敷き流し入れて蒸します。蒸し器で40分蒸す。蒸す時間が長いので、時々水の追加に注意。

 

  1. 完全に火がとおると、透明感が出てきます。 薄いへらで型から取り出したら、この状態でビニールに密閉して冷凍できます。

 

  1. 1.5cmくらいの厚さに切る。包丁を濡らすと切り易くなります。半冷凍にしたらきれいに切れます。鍋に油を敷いて両面をカリッと焼いて出来上がり。※焼き上がり直前に胡麻油を香り付けに少し入れると、さらに美味しく焼きあがります。甜麺醤と頂くと美味しい。

 

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