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frozen fruit….Rhubarb Crumble Cake| ルバーブクランブルケーキ

Frozen rhubarb comes in handy on a cold winter day…

my authentic but all time favorite recipe.

 

冷凍されたルバーブを使った我家の定番スィーツ『ルバーブクランブルケーキ』。甘酸っぱいケーキがお好きな方には是非。

 

Rhubarb Crumble Cake | ルバーブクランブルケーキ

 

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Rhubarb Crumble Cake Recipe | ルバーブクランブルケーキ

<for the cake>

  • Unsalted Butter 150g
  • Cake Flour 160g
  • Granulated Sugar 100g
  • 2 Eggs
  • Rhubarb (diced into 2cm length) and kept frozen

<for the crumble>

  • Unsalted Butter 60g
  • Cake Flour 90g
  • Granulated Sugar 20g

 

  1. Heat the oven to 180°C. I’ve used a 20cm round cake pan, greasing the bottom and sides.
  2. Rhubarb – Dice the rhubarb into 2cm length and sprinkle sugar (as to your sugar likeness) setting it aside or use frozen rhubarb.
  3. Crumble – combine the dry ingredients in a bowl and gently fold the butter into with your fingers, until it starts to form small lumps. Keep it refrigerated until use.
  4. Combine the sugar and softened butter and mix, adding in the eggs until the mixture turns into a white fluffy texture, slowly adding the flour. Lay the cake mixture at the bottom of the tin.
  5. Place the rhubarb layer over the cake mixture.
  6. Sprinkle the crumble topping evenly and bake for approx. 25~35minutes, testing with a toothpick whether texture is fully baked or not.

 

Rhubarb Crumble Cake Recipe | ルバーブクランブルケーキ

【ケーキ台】

  • バター (食塩不使用)・・150g
  • 薄力粉 ・・・・・・160g
  • グラニュー糖 ・・・・・・100g
  • 卵 ・・・・・・・・・2個

 

【クランブル用】

  • バター (食塩不使用)・・60g
  • 薄力粉 ・・・・・・90g
  • グラニュー糖 ・・・20g
  • 後は好みで季節の果物やジャムなど。(リンゴ、キウイ、ブルーベリー、ルバーブなどの果物。ジャムでもOKです。)

① 【クランブル】砂糖を入れたボールに小麦粉を入れ、冷やしたバターをボールの中でざく切りにして指でつぶすようにして、バターを粉になじませてポロポロになるようにする。ポロポロになったら冷蔵庫で約20分冷やしておく。(クランブルはフードプロセッサーで作ると簡単です。)

② 【ケーキ台】ボールにバターを入れクリーム状に練る。砂糖を少しずつ加え、白っぽくふわふわにする。ほぐした卵を少しずつ混ぜる。

③ ②に小麦粉を3回ほどに分けてふるい入れ、切るように混ぜる。

④ ケーキ台の生地をカードなどで広げ平らにならす。表面全体に(冷凍)ルバーブを並べる。

酸味の強い果物を使う時には重量の三分の一ほどの砂糖をまぶす)冷やしておいたクランブルをルバーブの表面全体にのせる。

⑤180度に熱しておいたオーブンで表面に焦げ目が付くまで25分〜35分焼く。

 

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