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Gluten Free Vegetable Pizza | グルーテンフリー野菜ピザ

In honesty, I really didn’t aim for making a ‘gluten free’ dinner but it ended to be one so here it is.  Tofu is one of my favorite and staple diet (since I try to go low in daily intakes of carbos) . I wanted to make a vegetable pizza without the pizza dough as the dough is rather filling so I replaced it with a tofu bed. If you know how to make a pizza, it is exactly the same but you need to make sure to drain off the water from the tofu and any vegetables which will ooze liquid from baking (such as spinach and leafy vegetables).  It’s a nice dish with lots of vegetables, no fat (except the cheese) and not so filling and to get rid of your left over bits and pieces of your vegetables in the fridge.

欧米諸国では今はやりまくっている『グルーテンフリー』。

我が国は『お米』の国なので『グルーテンフリー』はそんなに需要を感じません。お米とかお豆腐とか大豆がかなり食品形勢をされている日本は欧米諸国から見ると超〜ヘルシーな食文化ではないでしょうかね?!

ま、たまたま、、『グルーテンフリー』のレシピになってしまったので『野菜ピザ』です。

厳密に言うと『豆腐野菜ピザ』。

豆腐と野菜を構成してパエリアディッシュで焼いたピザで豆腐と野菜をかなりの割合で主食にしている私には大好きな品の一つなのです。去年の胆嚢の摘出手術以来、油ものがめっきりダメになったせいもありお料理も昔のように「こってり」「がっつり」がダメになってきました。

この野菜ピザは沢山食べれて胃にもたれません。

胃と腸がかなりお疲れの人にはおすすめします〜。

 

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Gluten Free Veg Pizza | グルーテンフリー野菜ピザ

 

  • Tofu (1) (To drain water from the tofu – wrap it with paper towel and heat it in the microwave oven. Water will start to ooze out from the tofu. Replace the paper towel and place a light weight on top of the tofu for about 1 hours before use)
  • Spinach 3 bundle
  • 1 tbsp oyster paste (anchovy as a replacement)
  • 1 medium carrot
  • Half Paprika
  • 1 medium onion
  • 1 tomato
  • Shredded Cheese (Melting)

[Tomato sauce]

  • 1 can tomato
  • 1 piece garlic
  • 2~3 tbsp white wine
  • Salt and Pepper to taste
  • 2 tsp L’Herbes de Provence

 

 

  1. Drain water from the tofu – wrap it with paper towel and heat it in the microwave oven. Water will start to ooze out from the tofu. Replace the paper towel and place a light weight on top of the tofu for about 1 hours before use.
  2. Tomato Sauce – sauté finely chopped garlic over low heat with olive oil. Open a can of tomato and with the white wine, cook over low heat until the tomato sauce starts to evaporate to become a dense puree. Finally add salt, pepper and L’Herbes de Provence to taste. I tend to like the sauce to have a distinct taste so I tend to go on the salty side, but that is upon your cooking taste and tongue.
  3. Vegetables – It is basically a pizza so any vegetables can be used. Leftover vegetables are fine or favorite ingredients will do to compose this recipe. Today’s players were carrots, red paprika, spring onions, tomato and some cabbage. The spinach was sautéd with butter and oyster paste (substitute anchovy) to establish a flavor.
  4. Using a paella dish, spread the tofu at the bottom and then the vegetables.  < My structure was TOFU – TOMATO SAUCE – sautéd SPINACH – VEGETABLES – TOMATO SAUCE – VEGATBLES – SHREDDED CHEESE >
  1. Bake at 200C/395F for about 20 minutes until the cheese turns nice and brown.

 

 

Gluten Free Veg Pizza | グルーテンフリー野菜ピザ

  • 木綿豆腐‥‥‥‥‥‥‥‥1丁(水を切る)
  • ほうれん草‥‥‥‥‥‥‥3束 (ちじれほうれん草でも可)
  • 牡蠣ペースト‥‥‥‥‥‥大匙1 (アンチョビ代用)
  • 人参‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥中1本
  • 赤パプリカ‥‥‥‥‥‥‥半分
  • タマネギ‥‥‥‥‥‥‥‥中1個
  • トマト‥‥‥‥‥‥‥‥中1個
  • とろけるチーズ‥‥‥‥適量

【トマトソース】

  • トマト缶‥‥‥‥‥‥‥‥1缶
  • ニンニク‥‥‥‥‥‥‥‥1片
  • 白ワイン‥‥‥‥‥‥‥‥大匙2〜3程度
  • 塩こしょう‥‥‥‥‥‥‥適量
  • エルブドプロヴァンス‥‥小匙2位

 

  1. 木綿豆腐はペーパータオルにくるみ電子レンジにかける。水分がかなりでてきますがさらに重石をのせて1時間程度はさらに水を出します。
  2. 【トマトソース】をつくります。フライパンにニンニクを炒め、香りがでたらトマト缶を入れ、白ワインを入れ弱火で水分を飛ばします。水っぽさがなくなりピュレ上にします。最後に塩こしょう、エルブドプロヴァンスで味を確かめます。ピザのベース味となるので多少塩気があるほうが美味だと思います。
  3. 野菜は好みの野菜、もしくは冷蔵庫に残っている野菜で何でも可です。この日は人参、パプリカ、新タマネギ、トマト、キャベツの柔らかい部分が残っていたのでそれを使います。
  4. ほうれん草は先にバターと牡蠣ペースト(アンチョビでも代用)で炒め、味を整えておきます。
  5. 具材の準備が揃ったら、順番にパエリアディシュに敷き詰めていきます。 <豆腐 – トマトソース – ほうれん草の炒め  – 野菜  – トマトソース  – 野菜  – トロけるチーズ >
  1. 200℃で20分ほど焼きます。

 

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