Bread, Calzone, Foccacia, Italian Bread, Pizza & Pizzettes, Recipe, Western Food
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Foccacia-Calzone-Pizza | フォカッチャ・カルゾーネ・ピザ

Calzones or Pizzas…

by using a  ‘foccacia dough’ instead of regular ‘pizza dough’ what’s the difference? ?? not really much but I think the foccacia dough is softer and less chewy than the pizza dough. The pizza dough takes less time to proof (if you use yeast); I tend to treat the foccacia dough more or less like a bread dough which is what I’ve made below.

The fillings can just be anything to your own family taste. I’ve used my tomato sauce with the typical basics, proscuitto, olives and cheese.

フォカッチャとピザ生地の違いは?

フォカッチャの方が柔らかい生地ができる為、その分パンの製法で作り上げます。ピザは比較的発酵する時間を少なめに取りますのでどうしても生地がやや固めに、、(特にお店の様に350℃以上に上がる石窯で焼くわけでないので)。

ま、フォカッチャ生地で作ったカルゾーネ。

フォカッチャ生地で作った2人前サイズピザ。

どちらも似た様な味ですが、、まっ、いっか、、美味しければ。

 

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Foccacia Dough

  • 475g Flour (95%)
  • 25g Fine whole-wheat flour (5%)
  • 10g Salt (2%)
  • 10g Sugar (2%)
  • 5g Dry yeast (1%)
  • 10g Olive Oil (2%)
  • 300g Water (60%)

 

Ideas : Toppings with Base Sauce – Tomato Sauce

  • Black Olives + Shredded Cheese
  • Black Olives + Sardines + Shredded Cheese
  • Sautée various type of Mushrooms + Shredded Cheese

 

Ideas : Toppings with Base Sauce – Sautéed Onions

  • Base Sauce – very well sautéed salted brown onions. Sautee the onions for at least 30minutes in low heat, without burning the onions and flavor with salt and pepper to serve as a base sauce.
  • Grilled aubergine + petite tomatoes + cheddar cheese
  • Grilled zuccini + petite tomatoes + cheddar cheese
  • Grilled bell peppers + petite tomatoes + cheddar cheese
  • Black Olives + Rock balsamic salt + cheddar cheese

 

 

 

  1. The process is similar to making bread.
  2. Mix the flour + whole-wheat flour + sugar + salt in a bowl.
  3. Add warm water to the dry yeast and let it ferment under warm water for about 20minutes (before use).
  4. Add the dry yeast and water and mix (I use a bread kneader) for 5 minutes and then add the olive oil and knead for another 5 minutes.
  5. [ 1st Proof ] 1 hour @ 28C / 82F
  6. [ Shaping ] Cut the dough @ 50g
  7. [ Shaping ] With a roller, shape the dough to a round pizza shape 15cm diameter.
  8. [ Shaping ] Spoon on the sauce, sprinkle with your desired toppings, leaving 2cm of the outer rim empty.
  9. [ 2nd Proof ] 2 hours @ 30C / 86F
  10. [ Baking] Brush olive oil around the outer rim and bake at 210C/410F for about 13minutes.

 

Foccacia Dough

  • フランスパン粉‥‥‥‥‥‥475g (95%)
  • 全粒粉‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥25g (5%)
  • 塩‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥10g (2%)
  • 砂糖‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥10g (2%)
  • ドライイースト‥‥‥‥‥‥5g (1%)
  • 水‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥300g(60%)
  • オリーブオイル‥‥‥‥‥‥10g (2%)

 

トマトソースのトッピングの提案

  • ブラックオリーブ + シュレッドチーズ
  • ブラックオリーブ + サーディンズ + シュレッドチーズ
  • 色々なキノコのソテー+ シュレッドチーズ

 

オニオン・ソテーのトッピングの提案

  • ベースのソースとなるオニオン ソテーはじっくりと弱火で飴色になるまで炒めてください。多少塩こしょうをしてソースとしての役割を作っておきます。
  • 茄子のソテー + プチトマト + チェダーチーズ (季節の野菜、例えばウドとかも美味しい)
  • ズッキーニのソテー + プチトマト + チェダーチーズ
  • ローストパプリカ + プチトマト + チェダーチーズ
  • ブラックオリーブ + バルサミックロックソルト + チェダーチーズ

 

  1. 生地の作り方はパンの作り方です。
  2. フランスパン粉、全粒粉、砂糖、塩をボウルに混ぜ合わせておきます。
  3. ドライイーストは20分位前に温かい水で溶かし、湯煎で事前発酵をさせておきます。
  4. ドライイーストと水を②に加え、パンニーダーで5分捏ねます。
  5. オリーブオイルを混ぜ合わせ5分捏ねます。
  6. 【第1次発酵】1時間@28℃/82F
  7. 【分割】50gに分割します。
  8. 【成形】15cmの円形にのばします。ベースにソースを引き、具材をのせ、外側に余白を取っておいてください。
  9. 【第2次発酵】120分@30℃/86F
  10. 【焼成】外側の余白にオリーブオイルをはけで塗り、210℃に熱したオーブンで13分焼きます。

 

 

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