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lots of Cilantros | 香菜 ~ パクチー三昧

 

Oh, boy…a carton full of homegrown fresh ‘Cilantros’ (Coriander) ‘  from my sis. (we call it ‘Pakuchi’  in Japanese)

Yes I admit, I love ‘Cilantros’ but with this amount,  I needed to find ways to preserve this generous gift which deteriorates fast at this time of the year.

Cilantros are available in supermarkets in Tokyo but they come in good price. 3 thin batch of cilantros with roots range around 350yen – 400 yen. A carton full was probably about 2~3 kilograms.

I started cleaning the cilantros, thoroughly washing off the dirt and dead leaves and some weeds integrated within. The roots and strong stems are also edible and valuable herb which I use when stewing various Asian hotpots (like samgyetang, chicken ginseng Korean soup) .

 

中華料理で定番。カリフォルニア・クイジーンでもメキシコ・タイ・ベトナム料理でも出番が多い香菜(パクチー) 。香菜(パクチー) は好き嫌いが激しい野菜ですがわたしは大好き。都内のスーパーでは細々とした根付きの高価なパクチーを買ってきたら必ずといって根の部分を水につけて栽培が可能かやってみます。殆どの場合、細い茎から線香花火の様な弱々しい花を咲かせて枯れていきますが(笑)。

田舎に住む妹から「パクチー」いる?とのお誘いがありもちろん「イエス!」。届いたのはダンボールいっぱいの「パクチー」。びっくり。こんな量のパクチーを見たのは初めて。重さは計ってはいないけれど2キロ以上はあったのではないかな?

さて、さて、

これだけの野菜を頂くと頭の回転は料理よりもまず保存に頭がいきます。折角の新鮮で香り強い香菜を頂いたのに野菜室でダメにしてはもともこうもない!そんな訳で「パクチーの保存法」というのが今回のテーマです。

 

 

The easiest is sun drying. Cilantros (Corianders) come in handy with Chinese, Indian, Thai and Vietnam foods and fortunately I just ran out of dried coriander in my herb rack.

I also blanched some including the roots. Quickly passing them through boiling water and instantly chill it with cold water, to freeze the Cilantros as seen below in an ice cube maker. The oil helps to retain the green vivid color so to add 1/3 of extra virgin oil when blending it with a food processor.

【香菜の効能】

デトックス効果

体内に溜まった重金属を排出してくれる働きをもっています。重金属の蓄積は酵素の働きを阻害してしまう性質があり、老化現象にもつながるそうです。つまりデトックス効果があるハーブ。

アンチエイジング効果

葉の部分に多く含まれるβカロテンは、体内に摂取されるとビタミンAに変化し、皮膚や内臓などの膜組織の形 成を助けてキメ細かい肌や菌•ウィルスから腸内を守るのに役立ちます。強力なパクチーの抗酸化作用は、ガン予防・肝機能の回復・老化防止・呼吸器官にも有 効的に働きます。

【保存方法】

  • 乾燥 – 天日干しの乾燥が一番簡単。今の時期は湿気があるものの、太陽で天日干しをしてドライハーブとしてスパイスラックの中にあると便利ですよ。インド、ベトナム、タイ料理、、メキシコ料理にも多く使われる香菜です。
  • 冷凍保存 – アイスキューブ型にして冷凍保存。根と葉の部分を切り取り、両方とも殺菌のため熱湯に通します。葉の部分はフードプロセッサーで1/3の割合でお好みのオイル(わたしはオリーブオイルを入れて)アイスキューブ型に詰めて冷凍保存。アイスキューブが出来上がったらジップロックの密閉保存しておけばとっても便利。根っこの部分は風味を強くだしてくれるので煮込み料理(例えば参鶏湯など)に使う目的でこれも冷凍保存しておきます。
  • また植え替え、再製 – 強い根を線引きし、鉢に植え替えまた葉が出てくるのを楽しみます。

 

 

 

My last attempt.

I’ve selected a few strong roots to see if they can revive in a warm south-facing windowsill. In just few days, I see tiny buds and leaves emerging out from the plant.

 

 

Using the Cilantros.

Ceviche (Salad)| セビーチェ・サラダ(これはメキシコ料理だと思います)

Tofu, tomatoes, thinly sliced onions with lots of cilantros & sesame vinegrette oil

トマト、タマネギと香菜を胡麻オイル&ビネガーで和えたもの。枝豆豆腐を横に並べると和風にもなります。

 

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Grill sauteed crispy chicken with cilantro sauce | カリカリチキン 香菜の醤油バルサミコソース

Cilantro Sauce made from a mix of balsamic soy sauce and chopped cilantros. The chicken thigh is slowly sauteed using a frying pan, over low heat to produce a crisp brown skin.

鶏もも肉を低温でカリカリに焼き上げ、醤油バルサミコ酢に香菜のみじん切りのソース。

 

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Vietnamese Noodles – the Pho | ベトナム料理の定番 フォー

Fresh cilantros, Fresh leeks, Dried Garlic Onions, Chicken meatballs with cilantros blended within ) with taste adjusting Ethnic Dressing.

フォー(ベトナムのラーメン)。トッピングにはたっぷりの香菜、香菜入りの鶏団子、ネギの細りとドライガーリック・オニオン。味の調整はエスニック万能タレ(Ethnic Dressing)で。

 

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