Cakes/Sweets, Confectionery, Dessert, Fruit, Recipe
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Marron, Ginger&Lemon Pound Cakes | マロン, 生姜&レモンパウンドケーキ

 

A variety of my various pound cakes – Marron, Ginger & Lemon.

Pound cakes are not difficult to make and stores well refrigerated. I’ve used the fruits which are stored in syrup. The lemon pound cake is one of many favorites and my niece also wanted to learn how to make this cake.

パウンドケーキのバラエティ。

シロップ漬けにしてあるマロン。

新生姜のシロップ漬け。

レモンパウンドケーキはレモンの酸味がきいていて、評判のケーキです。先日の姪とのお料理教室はこのレモンケーキをつくりました

パウンドケーキの生地をマスターすればどれも簡単に作れますよ〜

 

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Marron Cake | マロンケーキ

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Ginger Pound Cake | 生姜のケーキ

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Lemon Cake | レモンケーキ

Pound Cake Mixture – Makes 2 bread loaf tins

  • Cake Flour 300g
  • Baking Powder 2g
  • Vanilla Essence
  • Eggs 274g (approx. 5-6eggs)
  • Sugar 200g
  • Unsalted Butter 300g

 

  1. Heat the oven to 350F/180C. Line the baking tin with greasing paper.
  2. Place the butter in a saucepan and melt the butter over boiling hot water.
  1. Using a whisker, combine the egg and sugar and vanilla essence and whisk until well combined, slightly white in color. Whisk over hot water first and when the mixture starts to form a thick texture, remove over hot water.
  2. Add the melted butter slowly.
  1. Sift the flour with baking powder and fold in the flour in 1/3 parts, using a spatula lifting the mixture from the bottom until there are no white flour left.
  2. Bake for about an hour, until the edges are browned and a cake tester inserted in the middle of the cake comes out clean.
  3. Allow it to cool for 10 minutes in the pan. Run a knife or spatula around the edges of the cake to release it from the pan, and flip onto a wire rack to cool completely before slicing and serving.

 

Pound Cake Mixture – Makes 2 bread loaf tins | パウンドケーキの生地

  • 卵‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥5~6個分 274g
  • グラーニュ砂糖‥‥‥‥‥‥‥‥200g
  • バター‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥300g
  • バニラエッセンス
  • 薄力粉‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥300g
  • ベーキングパウダー‥‥‥‥‥‥2g

 

  • 準備

バターは湯煎しておく。

薄力粉はベーキングパウダーと一緒にふるっておく。

型にはクッキングシートを長方のかたちに敷いておく。

オーブンは350F/180℃に予熱しておく。

  • 材料の卵と砂糖、バニラエッセンスを入れ、泡だて器で白っぽくなるまですり混ぜる。スポンジケーキを作るときと同じ要領で湯煎の上で泡立てながら、途中で湯煎から外し生地がしっかりとした泡立ちになるまで泡立てる。
  • 溶かしバター徐々に加え、滑らかになるまでミキサーで混ぜる。
  • 薄力粉を1/3ずつ生地に加え、底からすくうようにある程度混ぜる。目安としては10〜20回ほど粉が見えなくなるまで木じゃくで混ぜ合わせます。
  • 180℃(350F)のオーブンで50〜60分焼きます。途中、20分程度で天板の前後を入れ替える。
    粗熱を取って型からはずし乾燥させないようにさまします。

 

 

Lemon Pound Cake  | レモンケーキ

  • Pound Cake Mixture (above) パウンドケーキ生地
  • 3 Lemon Rinds (mix the lemon rinds into the pound cake mixture) レモン3つの皮をすり下しておきます。
  • Lemon Syrup (24g Granulated Sugar/96g Water/12g Lemon Juice) レモンシロップ(24gグラーニュ糖/96g 水/12gレモンジュース)。水とグラーニュ糖を沸騰させ、最後にレモン汁を入れ火を止めます。ケーキが焼き上がってきたら、熱いうちに上からシロップをかけてケーキをさまします。

Boil the water and sugar and add the lemon juice last, quickly removing the pan from the heat to avoid lemon scent to dissipate. When the cake comes out of the oven, pour the lemon syrup over from the top and along the sides.

 

Ginger Pound Cake for 2 Tins | ジンジャー ケーキ

  • Pound Cake Mixture (above) パウンドケーキ生地
  • Syrup Ginger  (300g Fresh Ginger/250g Sugar/450ml Water) 生姜のシロップ漬け(300g 新生姜/250g 砂糖/450ml 水)。生姜は薄くスライスし、水と砂糖で約1時間煮て冷蔵庫に保管しておきます。ケーキには適量(好きな分量)入れて焼きます。

Thinly slice the ginger and boil with water and sugar for about 1 hour. Set aside to cool down and store at a cool place or in the refrigerator.

Shred the syrup ginger and add into the pound cake as desired.

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