Bread, Cakes/Sweets, Confectionery, Cookies/Biscuits/Scones, Fruit, Muffins, Recipe
Leave a Comment

Martha Stewart recipe….Blueberry Muffins | ブルーベリーマフィン

DSC_0011

Although I think I have millions of recipes on muffins…

sometimes….

I clean out my memory and try other people’s recipe as if I am making it for the first time.

sometimes…..you may regret it

at times…..you will find new discoveries.

Of course, wouldn’t you guess…

it’s Martha Stewart’s recipe which comes with NO failures.

It’s good! Try it!

レシピブックにはどれだけのマフィンレシピがあるのだろうか?

なのに、、

なぜか、、

時々 人のレシピが美味しく見えて実験、実験。

やってみます。新しいレシピ、人のレシピ、だい〜すき。

と、出来上りは時々、、後悔。時々、、うわぁ〜新発見。おいしい。

このレシピはもちろん失敗なしのアメリカの巨匠『マーサスチュワート』のレシピです。

 

DSC_0013

 

Martha Stewart’s Recipe Blueberry Muffins | ブルーベリーマフィン 

Recipe (makes about 16 medium size)

【A】Crumb Topping

  • 1 1/4 cups (140g) flour
  • 1/2 cup light (100g) brown sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 3/4 tsp ground cinnamon
  • 1/2 cup (1 stick) (112g) unsalted butter, melted

【B】Blueberry Muffins

  • 3 cups + 2 tbsp (425g) all-purpose flour
  • 1 tbsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 6 tbsp (3/4 stick) (170g) unsalted butter, softened, plus more for tin
  • 1 1/4 cup (270g) granulated sugar (changed to 125g
  • 1 large whole egg plus 2 large egg yolks (2 eggs)
  • 1 tsp pure vanilla extract
  • 1 cup milk (1/2 cup cream + milk)
  • 2 cups fresh blueberries
  • Granulated sugar and mace, for topping (optional)

 

Cooking

  1. For the crumb topping, if desired: Whisk together flour, brown sugar, salt, and cinnamon in a bowl. Pour in melted butter and toss with a flexible spatula until large crumbs form.
  2. For the muffins: Preheat oven to 375 degrees. Line standard 12-cup muffin tins with paper liners.
  3. Sift together flour, baking powder, and salt into a bowl.
  4. With an electric mixer on medium speed, cream butter and granulated sugar until fluffy.
  5. Add eggs and vanilla; mix until well combined. Reduce speed to low; alternate adding reserved flour mixture and milk, beginning and ending with flour. Gently fold in berries by hand.
  6. Divide batter evenly among prepared cups; if desired, sprinkle generously with granulated sugar and mace. Alternatively, sprinkle crumb topping evenly over batter in each cup.
  7. Bake until light golden on top, rotating tins halfway through, about 30 minutes. Cool in pan on a wire rack 15 minutes before turning out muffins. Serve warm or at room temperature.

 

Blueberry Muffins  ブルーベリーマフィン

【A】クランブル トッピング

小麦粉‥‥‥‥‥‥‥‥140g

砂糖(ブラウンシュガー)‥‥‥‥‥100g

塩‥‥‥‥‥‥‥‥‥小匙1/2

シナモン‥‥‥‥‥‥小匙3/4

無塩バター‥‥‥‥‥112g

 

【B】

小麦粉‥‥‥‥‥‥‥‥425g

ベーキングパウダー‥‥大匙1

塩‥‥‥‥‥‥‥‥‥小匙1

無塩バター‥‥‥‥‥270g

砂糖‥‥‥‥‥‥‥‥125g

卵‥‥‥‥‥‥‥‥1個 + 卵黄 2個分

バニラエッセンス‥‥‥小匙1

ミルク‥‥‥‥‥‥‥‥125g(好みで1/2カップクリーム + 1/2カップミルク)

ブルーベリー‥‥‥‥2カップ(好み)

  1. 【A】クラムトッピング – ボウルに小麦粉、ブラウンシュガー、塩、シナモンを一緒にまぜ、溶かしバターを注ぎます。スパチュラ混ぜているうちに大きなパン粉型が形成されるまで混ぜ、冷蔵庫で保管しておきます。
  2. 【B】375F (190℃)に予オーブンを温めておきます。カップケーキライナーをカップマフィン型にひいておきます。
  3. ボウルに小麦粉、ベーキングパウダー、塩を一緒にふるいにかけます。
  4. バターとグラニュー糖をふわふわになるまで混ぜ合わせ、卵とバニラを追加します。ミキサーを使う場合低速に下げ、牛乳を徐々に加え、最後に小麦粉をいれます。最後にブルーベリーをいれます。
  5. 準備されたカップに均等にいれ、最後にクラムトッピングをかけます。
  6. 焼成は約30分。表面が茶色になったら出来上り。冷凍保存も可能です。

 

保存

保存

保存

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s