Fish, Osouzai, Recipe, Seafood, Side Dishes
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Stewed Pacific Saury | 金のさんま

Sanma (Pacific Saury) is an iconic fish which states the arrival of autumn in our country. With the effect of global warming and the increased (extreme)  volume of catch from our neighboring countries, the Pacific Saury has started to grow sparse over the last few years and sooner or later, I think restrictions will be applied to the catch of Sanma.

Sanma is an extremely delicious fish, just simply grilled, sprinkled with salt, seasoned with a side of horseradish and sudachi (Japanese lime) is divine but another way of cooking this fish (for me) is the  ‘Sanma stewed in deep soy sauce’.

I found this recipe from a fish processing blog site in Kesennuma called SAIKICHI few years ago, the year The Great East Japan Earthquake struck Japan in March 11, 2011.  Kesennuma was heavily struck and the coastal area swiped away by the tsunami, devastating quite many fishing towns including Kesennuma, well known for the SANMA FISHERY. I apparently purchase their product ‘KIN NO SANMA (Gold Sanma)’ to help regain and support their business after the earthquake, to know that their website introduced how to make their speciality product called ‘Gold Sanma’ which you can also see at their site below.

SAIKICHI website : http://www.saikichi-pro.jp/

 

夏の終わりあたりから、、そわそわと秋刀魚、秋刀魚と騒ぐ「秋刀魚大好き」なわたしです。北海道の秋刀魚、気仙沼の秋刀魚。お魚屋さんで毎日秋刀魚が採れているかチェックしながら、値段が落ち始めるのを期待するのがわたしのちょっとした秋の楽しみです。

「焼いた秋刀魚」はもちろん最高。

でも、もう一品、秋刀魚が安くなり始めるとかならずやるのが「金のさんま」。

 

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「金のさんま」

2011年の東日本大震災の時、気仙沼の港が津波で大打撃を受けました。

それぞれの漁村や津波で被害を受けた町をサポートしようと色々な食材を進んで買っている中、気仙沼の「金のさんま」という商品に遭遇しました。津波ですべてをなくしてしまった中に「金のさんま」を作る「さんまのかえし」が発見され、長年続いていた味が再現できたという商品です。

のち、サイトをみるとレシピが乗っているではありませんか。

さすがに「さんまのかえし」は自分の毎年の残り汁を冷凍保存して使っていますが、秋刀魚をこうして「金のさんま」もどきに作っています。圧力鍋で骨まで柔らかくして、じっくりとお醤油のタレで煮込む郷土料理的は味ですが冷蔵庫の中の保存食には最適です。

今年は秋刀魚の値段がなかなか落ちてくれませんが、待ちきれずに「金のさんま」を作ってみました。気仙沼のさんまであると尚いいのですが今年は北海道の秋刀魚にしか遭遇することができずに、、まだ機会があれば気仙沼の秋刀魚をたくさん買って、地域のたしになればなぁ〜と思いながらやりすごす秋刀魚とともの秋です。

 

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食材のはなし:【金のさんま】レシピ

Original Recipe (in Japanese only)

http://www.saikichi-pro.jp/blog.php?MODE=put&CID=3&ID=8

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