Cakes/Sweets, Confectionery, Fruit, Recipe
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Fig & Almond Cake | 無花果とアーモンドスライス

‘Fresh Figs’ is one of my or I should say – ‘our’ autumn addictions. Finding the perfect ‘fresh fig’ is difficult. It’s not just about the ripeness. It’s not just about the color. It’s (probably) whether the ‘fig’ has sun-bathed long enough before it reaches our eyes at the market.

A perfect subtle sweet ‘Fig’ is divine.

Thus….having had a bunch of non-qualified to be eaten fresh, turns into a ‘fig compote’. Contemplating on how to use the fig compote, I found this lovely Fig & Almond Cake recipe from one of my blog visitors and tried it out.

TASTY EATS | Tasty recipes from chef Ronit Penso’s kitchen|figs and almond cake

Her original recipe uses fresh figs…mine is with the fig compote and uses very minimal sugar (as always).

It’s not an elaborate cake but I like it!!!

I liked it a lot.

 

秋。新鮮な無花果を見ると80%の確率で買ってしまいます。

美味しい無花果探し、、殆ど趣味のように探してしまいます。

熟していれば美味しいんじゃない? → NO

色がよけらば美味しいんじゃない? → そうとも限らない

形良し、色良し、、美味しいんじゃない? → そうとも限らない

そんな訳で美味しいほんのりと甘みがある無花果を探すのはとっても難しいのです。

生食に耐えられない無花果たちは(田舎の道の駅で購入した白無花果)ただちに「赤ワインのコンポート」になってしまいます。

丁度、コンポートをどうつかおうかなぁ。。。と考えていた矢先にブログ仲間から美味しそうなレシピが届き早速真似てみました。

TASTY EATS | Tasty recipes from chef Ronit Penso’s kitchen|figs and almond cake

彼女のレシピは生の無花果を使っていますが私のレシピ(下記)はコンポートを使用し、いつものごとく砂糖は殆ど使わずにしました。素朴なケーキでなかなか美味しかった〜

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Before it goes into the oven….オーブンに入る前の姿。

 

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Right out from the oven….オーブンから出て来たところ。

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Fig and Almond Cake

  • Eggs XL 2 eggs
  • 1/2 cup unsweetened applesauce / 1/2 fig compote sauce
  • 1/2 cup sugar / eliminated
  • 85g (1/4 cup) honey / 90g honey
  • 70g (1/3 cup) olive oil
  • 56g(1/3 cup) fine semolina
  • 63g (1/2 cup) flour
  • 83g (2/3 cup) whole spelt flour/whole almond meal
  • 63g (1/2 cup) whole almond meal
  • 1 tbsp baking powder
  • 1/4 tsp salt
  • (2 tsp fennel seeds)
  • (2 tsp anise seeds)
  • Topping : Almond slices & 16 fig compote
  1. Heat the oven to 360F/180C. Line the baking tin 20cm x 20 with greasing paper.
  2. In a large bowl, whisk the eggs, applesauce and sugar. Add the honey and olive oil and whisk well. Add semolina, flour, spelt flour, almond meal, baking powder, salt, fennel seeds and anise seeds, and whisk to a fairly thick batter.
  1. Pour the batter into the lined pan and scatter the slices almonds over. Arrange the fig halves on top and press them lightly into the batter.
  2. Bake for 30 minutes, or until the cakes is golden brown and when inserting a toothpick into the center it comes out clean.
  3. Holding the baking paper, transfer the cake to a rack, to cool to room temperature before cutting.

 

Fig and Almond Cake | 無花果とアーモンドのケーキ

  • 卵‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥2個(XLサイズ)
  • アップルソース(無糖)‥‥‥‥1/2カップ(無花果のコンポートシロップを代用)
  • グラーニュ砂糖‥‥‥‥‥1/2カップ(果糖のコンポートを使用の場合は使わない)
  • 蜂蜜‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥90g
  • オリーブオイル‥‥‥‥‥‥‥‥70g
  • セモリナ粉‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥56g
  • 薄力粉‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥63g
  • アーモンドプードル‥‥‥‥‥‥146g
  • ベーキングパウダー‥‥‥‥‥‥大匙1
  • 塩‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥小匙1/4
  • (フェンネルの種子 小匙2)
  • (アニスの種子 小匙2)
  • トッピング‥‥‥‥‥‥‥アーモンドスライス&無花果 16等分
  1. <準備> 薄力粉、セモリナ粉、塩、ベーキングパウダー、アーモンドプードルは一緒にふるっておく。20cm x 20cm型にはクッキングシートを長方のかたちに敷いておく。オーブンは350F/180℃に予熱しておく。
  2. 材料の卵と(砂糖)とアップルソース(無花果のコンポートシロップ)を入れ、泡だて器ですり混ぜる。
  3. 徐々に蜂蜜とオリーブオイルを加え滑らかになるまでミキサーで混ぜる。ふるってある粉類を1/3ずつ生地に加え、底からすくうようにある程度混ぜる。目安としては10〜20回ほど粉が見えなくなるまで木じゃくで混ぜ合わせます。お好みにもよりますがフェンネルの種子やアニスの種子を追加し生地を仕上げます。
  4. 型に流し込み、上から半分に切った無花果を並べて、その上から適量のアーモンドスライスをふりかかけていきます。
  5. 180℃(350F)のオーブンで30分焼きます。粗熱を取って型からはずし乾燥させないようにさまします。

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