Bread, Brioche, Cakes/Sweets, Confectionery, Croissant/Danish, Egg, Recipe, White Breads
Comments 4

Custard Bread Pudding | Pain Perdu| カスタードブレッドプディング

Pain Perdu, this directly translates as ‘French Toast‘ but although one of my favorite bakery in Tokyo makes a Pain Perdu – to me it is equivalent to what I or we used to call ‘Bread Pudding’ or ‘Custard Bread Pudding’ in the British-Irish food culture.

This Pain Perdu | Bread Pudding reminds me of the days lived and grown in Ireland, lots of custardy food.

This lightly spiced extra thick bread pudding is made from white bread, very custardy smooth on the inside, twice the custard to bread. The white bread can be replace by croissants which will bring a different texture to the custardy bread pudding.

It’s very simple to make…worth trying only if you adore custards

 

大好きなベーカリーで時々買う「Pain Perdu』。フランス語になるとオシャレに見える、聞こえるけれども、、実は子供の頃に育ったアイルランド、イギリスで良く目にした「カスタード ブレッド プディング」。余ったパンの使用方法でパンとカスタードクリームのコンビネーション焼き菓子。

私にはとっても素朴な味。カスタードとちょっと湿ったケーキが好きな人にはむいているとってもシンプルなケーキです。

 

IMG_5277

 

 

Custard Bread Pudding | Pain Perdu| カスタードブレッドプディング

Ingredients:
makes 1-pound loaf pan

Bread Pudding:
– 6 large croissants, cut into small cubes | 3 thick slices of white bread, cut into small cubes
– 6 eggs
– 200g cream + 75g milk
– 133g sugar
– 57g butter, melted and cooled
– 2 tsp. vanilla extract
– 1 tsp. ground cinnamon
– 1tbsp. rum

– rum raisin (as required)

 

Preparations :

  1. Preheat oven to 325 degrees.
  2. Place croissant or white bread cubes in a greased loaf pan.
  3. In a large bowl, whisk together the rest of ingredients. Pour over the bread ingredients.
  4. Bake for 50-60 minutes or until a knife inserted in the center comes out clean.
  5. Let it cool and keep in the refrigerator before cutting.

 

Custard Bread Pudding | Pain Perdu| カスタードブレッドプディング

  • 食パン‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥3枚
  • 卵‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥6個
  • 200g 生クリーム + 75g ミルク
  • グラーニュ砂糖‥‥‥‥‥‥‥133g
  • 溶かしパター‥‥‥‥‥‥‥57g
  • バニラエッセンス‥‥‥‥‥大匙2
  • シナモン‥‥‥‥‥‥‥‥大匙1
  • ラム酒‥‥‥‥‥‥‥‥‥大匙1
  • ラムレーズン  適量
  • 準備

型を用意しバターを塗っておく。溶かしバターを作っておく。

  • パンを1cmくらいのサイコロ型に切ります。
  • 卵+牛乳+生クリーム+砂糖を混ぜておく。溶かしバターを入れ、バニラエッセンス、シナモン、ラム酒を加える。
  • パンとラムレーズンをミルフィーユ状に入れ、③を流し込みます。
  • 170度に熱したオーブンで50分~60分焼く。お好みの焦げ目がついたら取り出す。粗熱が取れたら、冷蔵庫で冷やしていただく。

 

 

保存

保存

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s