Fruit, Sauce/Jam/Condiments, Sauce/Jam/Condiments/Pâté
Comments 2

Crab Apple Jam | めいぽーる・林檎ジャム

長野の妹から送られてきた「めいぽーる」という品種のリンゴ。リンゴ農園から収穫仕立てを送ってくれました。

原種のような約5cm程度のプチ・リンゴ。姿形は「可愛いらしく」、食べると「ひぇ〜という酸味」。ジャムに適しているということでアイルランドで良く使っていたクッキングアップルを思い出します。

Tiny apples, called ‘Crab Apples‘ which my little sister sent me from an apple farm in Nagano. These are really small apples about 2~3 inches in diameter, not quite edible, tastes ‘extremely sour’ but apparently suited for delicious jam. It looks like a tiny version of a cooking apple which came handy while living in Ireland for apple pies, jams and cooking purposes.

 

DSC_0022

 

Having contemplated for a day or two, from the amount of apples to peel……here I go.  Took out my peeler and knift and contemplated…

Should I use a peeler?

or go the authentic way?

1日〜2日、作り始めるまでに「活」が必要でした。4キロものリンゴの数は膨大。かるく50以上あるリンゴを剥くのに、、、ピーラーがいいのか?普通に慣れている包丁がいいのか?取り出して考えた末、、、、

 

DSC_0023

 

やはり、、包丁を選びました。ピーラーは小さすぎて手まで剥いてしまいそうでやはり慣れが一番。かるく50以上あるリンゴは約1〜2時間はかかったかな。終了した時の達成感だけすごい、、しかし、、まだ作業は始ったばかりで中の芯取りとジャム作り。やはり半日仕事でした。

 

I ended up choosing the knife which still took me about 1 hour or 2 to peel the entire 4 kilograms of apples which was a LOT! I mean a LOT! The finish line was just rewarding but also came with a sore bent neck.

 

DSC_0024

Split open the crab apples, they are extremely beautiful as you can see the dye from the outer skin has saturated well into the apple flesh, simulating a flower shape as seen.

Isn’t is so beautiful and pretty?  Very photogenic.

半分に切ると素晴らしい模様が顔を出してくれます。皮の色素が中まで到達していて小さいリンゴの花びらのよう。こんなパターンの生地があるといいなぁ〜なんて思いながらもひたすら手はとめずに剥く、剥く、ひたすら剥く。(笑)

 

DSC_0028

 

Here is my final product..

apple jam composed of 60% of brown sugar and 3 large lemons juice.

果実がキレイになれば後はジャムに、、ラストフィニッシュ。酸味が強いので今回は60%砂糖 |3個のレモン汁を入れて完成!

 

DSC_0029

 

DSC_0033

保存

保存

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s