Cakes/Sweets, Chako Bakery, Clafoutis, Confectionery, Egg, Recipe, Sunday Bakery
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Apple Clafoutis & Carrot Cake

Apple Clafoutis is one of my favorite desserts, which I make during the cold winter season. Apples of different kinds come in abundance, although unsure whether this can be classified as a ‘vegan dessert’, the volume of apples: 70% verses the egg dough: 30% tends to feel quite healthy and not too filling.

The recipe has already been introduced in the past so if you are interested in my recipe, here is the link with a slide show recipe or below.

Apple Clafoutis|アップルクラフティ

For the filling

  • 3medium apple
  • 30g salt free butter
  • 30g brown sugar

For the batter

  • 60g Cake Flour or Gluten Free Cake Flour
  • 60g brown sugar
  • 3 Eggs
  • 100cc Milk
  • 100cc Fresh Cream
  • 100cc Beer or Carbonated Water

Instructions

  1. Cut the apple to approx 2 cm wide, remove the core, peel the apples.
    2. Place butter in a frying pan, add the apple and sugar, pan fry at low heat. Grill the apples until the apples are soft and cooked.
    3. Apply butter (appropriate amount) inside a heat-resistant dish and evenly sprinkle sugar (appropriate amount).
    4. Make the batter. Mix flour, vanilla beans, brown sugar in the bowl. Mix the eggs into separate bowl, combining it to the bowl of flour.
    5. Add milk and fresh cream, mix further, add beer|carbonated water at the end and mix lightly.
  2. In a heat-resistant dish, arrange the fried apples tightly, and let the dough flow from above.
    7. Bake at 190 C for 40 minutes.
  3. Let it cool slightly before cutting into pieces or can be store refrigerated and heated (microwave oven) before serving.

Apple Clafoutis|アップルクラフティ

フィリング

  • リンゴ‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥3個分 中玉
  • 無塩バター‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥30g
  • ブラウンシュガー‥‥‥‥‥‥‥30g

生地

  • 薄力粉‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥60g | グルテンフリースイーツ粉(代用可)
  • ブラウンシュガー‥‥‥‥‥‥‥60g
  • 卵‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥3個
  • 牛乳‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥100cc
  • 生クリーム‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥100cc
  • ビール | 炭酸‥‥‥‥‥‥‥‥100cc
  • バニラエッセンス 適宜
  1. リンゴを幅2センチくらいに切り分け、芯を除き、皮をむきます。
  2. フライパンにバターを入れ、リンゴ、てんさい糖を加え、弱火で焼きます。リンゴがくたっとなって、焼き目がつくまで焼きます。
  3. 耐熱皿の内側にバター(適量)を塗り、てんさい糖(適量)をまんべんなくまぶしておきます。
  4. 生地を作ります。薄力粉、バニラビーンズ、てんさい糖をボウルで混ぜ合わせます。別のボウルに玉子を割り入れ、よく混ぜたら、粉のボウルに加えて、まぜあわせます。
  5. 牛乳と生クリームを加えて、さらに混ぜ、最後にビールを加えて、軽く混ぜたら生地の出来上がりです。
  6. 耐熱皿に、炒めたリンゴをぎっしり並べて、その上から生地をたっぷり流します。
  7. 190度にあたためたオーブンで40分焼いたら出来上がりです。
  8. 少し冷まして、ふくらんだ生地を少し落ち着かせます。切り分けてお召し上がりください。レンジであたため直すとさらにおいしでしょう。

Carrot Cake Recipes (click for past recipe link)

Carrot Cakes – one to go as present, one for home.

Carrot Cake Recipe – 

【Dry Ingredients】

  • 150g Flour
  • 1/2 Teaspoon Baking Powder
  • 1/4 Teaspoon Baking Soda
  • 1/4 Teaspoon Nutmeg
  • 1/4 Teaspoon Cinnamon
  • 1/4 Teaspoon Clove
  • pinch of salt

【Wed Ingredients】

  • 120g Brown Sugar
  • 1 large egg
  • 1 egg yolk
  • 160g Rapeseed Oil

【Fruit & Nuts】

  • 150g Carrots
  • 70g Walnuts
  1. Preheat the oven to 180℃ / 350F.
  2. Meanwhile, roast the walnuts at 160C for 10 minutes and let it cool, set aside.
  3. Grate the half the carrots and shred the other half, so the carrot pieces will be visible within the dough and mixture when baked.
  4. With a mixer – beat the sugar and egg until the mixture is thick and heavy. Add the rapeseed oil slowly the oil combines well into the mixture without separating.
  5. With a spatula – add the flour in several portiions and then the carrots and walnuts. Blend well.
  6. Transfer the mixture in a baking tin (pound cake type) covered in parchment or wax paper and spread the mixture with a spatula.
  7. Bake for about 40 to 60 minutes, sticking and testing with a screwer to see if there are no uncooked mixture.
  8. Let is cool and let the cake will season for about a day or two before indulging!!

Carrot Cake Recipe キャロットケーキ

【粉】

  • 薄力粉・・・・・・・・150g
  • ベーキングパウダー・・小さじ1/4
  • 重曹・・・・・・・・・小さじ1/4
  • ナツメグ・・・・・・・小さじ1/4
  • シナモン・・・・・・・小さじ1/3
  • クローブ・・・・・・・小さじ1/6
  • 塩・・・・・・・・・・ひとつまみ

【液体】

  • 砂糖・・・・・・・・・120g
  • 卵・・・・・・・・・・1個
  • 卵黄・・・・・・・・・1個分
  • なたね油・・・・・・・160g
  • ベーキングパウダー・・小さじ1/4

【FRUIT & NUTS】

  • ニンジン・・・・・・・150g
  • 胡桃・・・・・・・・・70g

【PREP】

オーブンを180℃に予熱する。

粉類はふるう。

ニンジン 50%すり下ろし、50%は千切り。

クルミは160℃で10分ローストし、手で細かくする。

【TO MAKE】

Step ① MIXER: 砂糖&卵を泡立て器、ミキサーで空気を含めモッタリするまで混ぜる。

Step ② MIXER: 菜種油を少しずつ、分離しないように混ぜる。

Step ③ 木べら: 粉を数回に分けて加える。

Step ④ 木べら: ニンジンとクルミを加え、木べらで混ぜる。

Step ⑤ OVEN : パウンド型に流しいれて、オーブンで40分〜60分ほど焼く。竹串を刺してみて、抜いたとき生地がついてなかったら大丈夫。

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