Latest Posts

Buckwheat Scones | そば粉のスコーン

 

IMG_0551

Soba, buckwheat noodles is one amongst many of my favorite foods. Soba is an extremely popular food to the Japanese. Different type of soba drawn from local soba flour is so diverse, that I must say non-definable. Read More

gluten free cafe ‘L for You’ | グルテンフリー・ベーガン カフェ in 表参道-青山

Gluten free food in Japan is not as popular as compared to other western countries, perhaps due to rice being our staple food, highly used as one (major?) ‘gluten free’ ingredients.  However the knowledge of ‘gluten free’ and the effectiveness has become wide spread.  Read More

New Year’s multi-culture washoku | 2018年に願う「彩り」元旦

New Years Day, dinner.

For us Japanese, New Year’s celebration is a traditional event, most likely THE important day of the year in which we celebrate the day with ‘traditional Japanese osechi’. If anyone of the readers are curious of what ‘osechi is?’, many sites will explain the meaning of some of the osechi dishes. This year I decided to venture out from the tradition to a somewhat non-tradtional ‘washoku cuisine’ to something which I call it ‘multi-cultured washoku’. Read More

some of my Xmas Cakes | クリスマスケーキ

今年のクリスマスは頑張ってケーキを作る「やる気年」になりました。

クリスマスと言えば、、定番の「ストロベリーショートケーキ」。スポンジケーキはまさに私の中学校の家庭科で作る初級課題。中学校と言ってもアイルランドという国で育つとベーシックなケーキやいろいろなスタンダードお菓子は家庭科(ホームエコノミックスっといいますが)でほぼ網羅します。ここが私のお菓子作りの基本、土台となっているのは間違いなしです。 Read More

simple dessert…Apple Clafoutis | アップルクラフティ

焼きアップル好きには絶対大好きだと思う、、「アップルクラフティ」。これから林檎の季節。紅玉に限らす好きなりんごの品種を使用して、、ちゃ、ちゃ、と出来るデザートです。 Read More

Kobako (Barrel) Crab | 香箱ガニ丼

北陸のキャンピングカー旅を終えて、福井で頂いた香箱ガニのリゾットが美味しかったこと。旅行は11月半ばでまだまだ寒さの始まり。蟹もまっさかりとはいえない時期でした。東京でも香箱ガニに出会えないかなぁ?と旅の思い残しの一つでしたが、つい数日前スーパーの鮮魚売り場で活きた香箱(セイコウ)ガニを手にすることができました。 Read More

gluten free | Blueberry + Apple Crumble Bars | ブルーベリー + アップル バー

「グルテンフリー」。欧米諸国では定着した「グルテンフリー」ですが日本で極少数派の間では聞きますがあまり一般的ではないみたいですね。小麦(グルテン)を食生活から抜くとアレルギーやアトピー性皮膚炎が治ったとかスポーツ選手は身体能力が高くなったとか、、 Read More

Hokuriku Camping Car Travelog | 北陸キャンピングカー旅 ②

The Noto Peninsula (Noto-hanto) is a peninsula which extends out to the ocean (Sea of Japan), Ishikawa prefecture. To us, Noto instantly resonates ‘fresh fish’,’good sake’ ,’salt’ and ‘rice’, basically the main food ingredients our form of Japanese food. It was my first visit to Noto-hanto, although the weather did not welcome us; sunshine-cloudy-mist-rain-gusty wind storm all in one day. According to the locals, the diversity of weather produces good crops, good fish and a flexible lifestyle; a norm in Noto Penisula.
Read More