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Le gâteau invisible citron myrtille| ガトー・インビジブル レモンとブルーベリー

A couple of months ago, I’ve posted this ‘Invisible Cake’ which turned out to be a ‘Visible Cake’ . 

My over zeal of adding too much fruit made it into a different cake, this time around successfully concluded the ‘Invisible Cake’ with apples, blueberries and lemon flavor – Le gâteau invisible citron myrtille| ガトー・インビジブル レモンとブルーベリー

 

数ヶ月前に「インビジブル・ケーキ」が「ヴィシブル・ケーキ」に変身した以来の挑戦 – 「ガトー・インビジブル レモンとブルーベリー」今回は比較的成功したみたいです。やはり多いほど美味しいわけではなく、、限度は大切。今の季節のブルーベリーをたっぷり一層に加え、冷蔵庫で冷やすと夏の涼しいスィーツに最適。

フランス人はこのクレープ生地が大好き。卵生地を簡単に美味しい食べ物にかえていくのが得意でうまい。このスィーツはそんな気迫から誕生したことを感じられます。

イギリスではブレッドプディングと言ったもっと胃に重い卵生地がありますが、、やはり国と食文化の違いはここでも感じられますね(笑)

レシピはオレンジページさんLE GATEAU INVISIBLEという本から作っています。フルーツはリンゴをベースにしたケーキからリンゴ以外の果物(洋梨、さつまいも、マンゴー、人参、柿)そして甘くない野菜バージョンもありますのでご興味のある方は是非。レシピ本としてはなかなかいいアイディア満載でした。

 

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Le gâteau invisible citron myrtille| ガトー・インビジブル レモンとブルー

 

 

Le gâteau invisible citron myrtille Recipe –

< To Make | 18cm x 8.5cm x 6cm Cake Tin >

<Basic Ingredients for the batter >

  • 2 eggs
  • 50 g granulated sugar
  • 1/2 lemon peel
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 50 g melted butter
  • 70ml milk
  • 80g cake flour
  • 1 teaspoon cinnamon powder ( to your liking ) or cardamonn

<Fruit>

  • 1 + 1/2 Apple ( 300 g)
  • 120g (1 pack) Blueberry
  • Almond Slices (Top Decoration)

<TO MAKE>

  1. Break the eggs into a bowl, add the sugar and whisk until the mixture whitens.
    Then add the milk, melted butter, lemon peel and lemon juice and mix well.
  2. Mix the sifted flour, cinnamon powder, gradually incorporate while beating to avoid lumps.
  3. Preheat the oven to 170° C.
  4. Peel the apples, cut them into half and remove the core. Slice the fruit into very thin strips.
  5. Incorporate the apples into the batter and mix gently to coat.
  6. Butter the pan and pour 1/3 of the apple batter. Make sure that most of the apple slices are vertical (visualizing the cut surface). Add a layer of the blueberries and cover it with the remainder of the apple batter. Smooth the top with a spatula, sprinkle almond slice for décor and bake 50 minutes. The surface should be golden.
  7. Let it cool before unmolding. Serves nicely refrigerated.

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Invisible Cake | インビジブルケーキ レモンとブルーベリー

18cm x 8.5cm x 6cm高 パウンド型

< 基本の生地 >

  • 卵・・・・・・・・・2個
  • グラーニュ糖・・・・50g
  • レモンの皮・・・・・1/2個分
  • レモン汁・・・・・・小匙1
  • 薄力粉・・・・・・・80g
  • ミルク・・・・・・・70ml
  • 溶かしバター・・・・50g
  • シナモンパウダー・・・・お好みで  もしくはカルダモン

 

< フルーツ >

  • リンゴ・・・・・・・300g (1.5個)
  • ブルーベリー・・・・120g (1 パック)
  • アーモンドスライス・・・・お好みで

 

  1. ボウルに卵、グラーニュ糖を加え白くなる泡だてます。
  2. 次にミルク、溶かしバターを加えていきます。
  3. ふるいにかけた薄力粉、シナモンパウダー、レモンの皮、レモン汁を入れてだまにならないように混ぜ合わせていきます。
  4. リンゴは2等分に切り、皮を剥いて、薄くスライスしていきます。スライサーでスライスするのも可です。
  5. リンゴを生地に合わせて、薄いリンゴのスライスがすべての生地にからむように混ぜていきます。
  6. リンゴの1/3量を型にひいていきます。その時、縦に並べる様に気をつけていきます。ブルーベリーの層を一段作り、続けて残りのリンゴを並べていきます。最後のアーモンドスライスを表面に散します。
  7. 170℃に熱したオーブンで 40〜50分ほど焼きます。
  8. 冷めてから切り分けてください。

 

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