WASHOKU BASICS | 和食の基本

 

These cooking proportions have become my basis of Japanese cooking.  Since there are zillions of recipes and teachers who claim to be cooking experts especially with the internet,  I found his cooking proportions to be genuine and authentic by famed chef Mr. Yoshihiro MURATA (owner and chef of Kikunoi, Kyoto).

His Pinterest link.

He is well-known public figure in Japan and owns a famous kaiseki restaurant in Kyoto called ‘Kikunoi’.

I will try and explain more as I build my blogs and recipes so many who may visit my blog site can understand the cooking basics of Japanese cooking.

 


 

我家の和食の基本となっているのは『村田吉弘』先生の教える割合です。

インターネットの普及でレシピは無数にある中、日本料理の『基』となる割合を参考にして自分なりの味を出しています。(京都・祇園の老舗料亭「菊乃井」

日常的に料理をする中、味付けに迷ったとき、素材の味を大切にしたいとき、多々の場面で重宝しているわたくしの基本レシピの一つでもあります。

 


 

基本1

 

 

基本2_三杯酢

 

 

煮物

 

 

魚煮物

 

 

乾物

 

 

味噌煮物

 

 

旬煮物

 

 

すし酢

 

 

炊き込みご飯

 

 

どんぶり

 

 

みそ汁

 

 

てんつゆ

 

 

素麺つゆ

 

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